ADHD? Dan ben je toch altijd zo druk?

ADHD: Meer dan de afkorting doet vermoeden

ADHD – een afkorting die bijna iedereen wel bekend in de oren klinkt. Het staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, wat letterlijk vertaald ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit’ betekent. Dat is een hele mond vol, en vaak focussen mensen vooral op dat ene woord: hyperactiviteit. Het roept het beeld op van een energiek en druk persoon, maar ADHD is zoveel meer dan dat.

Laat me je meenemen in de complexe wereld van ADHD, voorbij de oppervlakkige interpretaties en vooroordelen. Het begrijpen van ADHD vereist meer dan alleen het lezen van de afkorting.

De Diversiteit van ADHD

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat ADHD geen ‘one-size-fits-all’ stoornis is. Er zijn eigenlijk drie verschillende subtypes van ADHD:

  1. ADHD overwegend onoplettend type: Mensen met dit subtype kunnen moeite hebben om hun aandacht vast te houden, zijn vaak vergeetachtig en hebben moeite met het organiseren van taken.
  2. ADHD overwegend hyperactief-impulsieve type: Dit is het klassieke beeld van ADHD, waarbij hyperactiviteit en impulsiviteit op de voorgrond staan. Deze mensen zijn vaak beweeglijk, rusteloos en kunnen moeite hebben met het reguleren van hun impulsen.
  3. Gecombineerd type: Dit is de meest voorkomende vorm, waarbij zowel de onoplettende als de hyperactieve-impulsieve symptomen aanwezig zijn.

ADHD Gaat Verder dan Hyperactiviteit

ADHD is meer dan alleen de externe manifestaties van hyperactiviteit. Het gaat ook over hoe de hersenen informatie verwerken en reguleren. Mensen met ADHD kunnen moeite hebben om hun aandacht te richten, maar ze kunnen tegelijkertijd zeer gefocust zijn op activiteiten die hun interesse wekken. Dit staat bekend als hyperfocus.

Bovendien is emotionele regulatie vaak een uitdaging voor mensen met ADHD. Ze kunnen intens reageren op emotionele prikkels en hebben soms moeite om hun emoties in evenwicht te brengen.

Dus niet druk?

Jawel, wel druk. Maar niet perse van buiten. Voorheen werd dit ADD genoemd. De H werd weggelaten, omdat iemand van buiten niet druk leek. Nu weten we dat die H aan de binnenkant zit. Dus druk in het hoofd.

De conclusie is wat mijn betreft dan ook: Ja wel druk, maar niet altijd zoals het stereotype ;-).

Meer

Kanker

De nieuwe Nederlandse Kanker Agenda

Op 27 november 2023 werd in Utrecht de nieuwe Nederlandse Kanker Agenda gelanceerd door het Nederlands Kanker Collectief. In dit rapport worden doelen gesteld (meestal

ADHD

Samenwerken is als een dans!

Samenwerken met ADHD en autisme kan voelen als een dans op een uniek ritme, met wendingen die soms verrassen en maatsoorten die niet iedereen begrijpt.

Brenda Stelpstra | Luzacware 36, 8014 PG Zwolle | 06-52004275 | info@bvassist.com | KVK 73568368 | Btw: NL001436564B30 | Powered by Themeglory